archief2014
Mondje open                            
14-3-2013
Maan: fragment 23
Ze stond inmiddels vlak voor hem en richtte de loop op zijn gezicht. Toen keek hij op. 
“Mondje open”, zei ze.


Piramide                                  26-2-2014
Maan: fragment 22Een verhoogde catwalk met rode loper liep naar een grote piramide die bijna tot het dak van de hal reikte. 
 
INSPIRATIEChristopher Isherwood       
CABARET  van de filmregisseur Bob Fosse, met Liza Minella als een onvergetelijke  Sally Bowles, was een hit in de jaren 70. Het is een filmbewerking van  het toneelstuk naar de romans 'Goodbuy to Berlin' en 'Mr. Norris changes  trains' van de Brits-Amerikaanse schrijver CHRISTOPHER ISHERWOOD (1904 –  1986). Zijn roman beschrijft het leven in het Berlijn tijdens het  interbellum. Daar ontstond toen een wereldvermaarde homoseksuele  subcultuur. Er heerste een ongeëvenaarde seksuele vrijheid. In Berlijn  waren toen meer homocafés dan in New York in de jaren 70. In 2009 trok een andere verfilming van een van zijn romans de aandacht: A SINGLE MAN (Tom Ford). Een paar jaar later kwam de verfilming van zijn autobiografie uit: CHRISTOPHER AND HIS KIND (Geoffrey Sax). Wie kan er iets tegen geslaagde verfilmingen hebben? Maar als je van deze films houdt: LEES tenminste ook Isherwood's boeken. 
  
 
 
 
Terug naar Dantumadiel        27-2-2014
Mijn roman MAAN vordert. Ik ben bij deel II beland. De vriendschap tussen Maan en Rik kwam in het eerste deel tot een dramatische ontknoping. Ze ontmoeten elkaar weer als ze midden twintig zijn. Maan neemt Rik mee in de fascinerende subcultuur van Amsterdam, een Sodom en Gomorra van exorbitante feesten op geheime locaties. Er volgen meer verwikkelingen die hen uiteindelijk terug naar Dantumadiel zullen brengen.
My goodness                            26-2-2014
Maan: fragment 21“Darling, je gaat toch niet naar Zomo om te éten? My goodness. Nooit meer doen, hoor. Het is daar louter zien en gezien worden met een cocktail in je gemanicuurde klauwen. En je kunt er geweldig cruisen op de toiletten.”
“Bespaar me de details, Leo.”
 
Doormidden                            26-1-2014
Maan: fragment 20“Nu, waar blijven die foto’s?”
Ik pakte de envelop en overhandigde deze aan jou. Je glimlachte flauwtjes en maakte de envelop open. Je haalde de foto’s er uit en bekeek ze een voor een zorgvuldig. Met verbijstering zag ik hoe je iedere foto die je had bekeken doormidden scheurde. 
Probleemhoek                            26-1-2014
Maan: fragment 19“Bespaar me het zoveelste interview waarin transseksualiteit in de probleemhoek wordt gezet. Of zijn we dan uitgepraat?”
Onmiskenbaar Maan              26-1-2014
Maan: fragment 18Je was minder in jezelf gekeerd, wereldser, maar onmiskenbaar Maan. Onwerkelijk mooi, als het jongetje bij die sloot in Dantumadiel. 
Alles wat ze droeg                 24-1-2014
Maan: fragment 17Mijn lippen raakten haar tepels, nog achter de stof, terwijl ik met mijn rechterhand de knopen van haar blouse opende. Alles wat ze droeg, zelfs het zijde van haar witte blouse, was ruwer dan haar fluweelzachte donkere huid.
Het Blauwe Schrijverke              12-1-2014 
De website ontworpen van de Stichting Het Blauwe Schrijverke/Maris Stella waarvan ik de secretaris ben. Deze stichting is opgericht door de vorig jaar overleden dichter en schrijver ARNOLD SPAUWEN. 
 
Doel van de stichting: 
Het bevorderen  van (homo)poëzie en (homo)kunst en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn. Alles in de ruimste zin van het woord.
 
Deze doelstelling wordt o.a. gerealiseerd door het publiceren van de verzamelde gedichten van Arnold Spauwen. 
Het bestuur staat open voor verdere suggesties. 
 
 
 
Espresso                                  7-5-2014
Maan: fragment 28 
Op het granito aanrecht stond, afgedekt met een witte kanten doek, een mandje met vers geurende broodjes. In de hoek blonk een grote espressomachine. Daarnaast zag ik een morsig filter apparaat en een achthoekige aluminium espresso kan. Ik koos de laatste en schroefde deze open. Ik goot water in het reservoir tot net onder het overdrukventiel en vulde het filter met espresso uit een blikken busje dat naast de kan stond. Daarna schroefde ik de beide delen weer op elkaar en zette de pot op het vuur. Terwijl ik wachtte tot de koffie klaar was perste ik de sinaasappelen die op een aardewerken schaal naast de broodmand lagen en smeerde de broodjes met roomboter en aardbeienjam. Toen ik weer tegenover je zat keek ik toe hoe je het broodje at en je koffie dronk. Het glas met sap liet je onberoerd. 
Laatste hoofstuk                        15-4-2014
Ik ben bij het laatste hoofdstuk beland van MAAN! Moet nog wel schaven aan het einde. Hoe voorkom ik larmoyant melodrama: dat is de vraag. En de opgave.
Diego's auto                              
11-4-2014
Maan: fragment 24
”Terug in de woonkamer keek ik uit het raam. In het licht van de buitenlamp zag ik een zwart voertuig staan. Een oude Mercedes. 
“Zijn auto!”
Saskia en Hedwig keken me geschrokken aan.
Lees groter fragment hier: Diego's auto 
INSPIRATIEPaul McComas     
5-5-2014
Schrijvers en kunstenaars die zich niet in hokjes laten stoppen: de Amerikaan PAUL McCOMAS is er zo eentje. Zijn verhalen bevatten elementen uit het fantasy-, horror- en comedygenre. De ergerlijke vraag of dit mainstream is of serieuze literatuur kan gelukkig achter wege worden gelaten. Het is beiden, en jawel: dat bestaat. Opgevoed                                   5-5-2014
Maan: fragment 25
“Mijn hele jeugd heb je me dingen aanbevolen waarvan ik me afvraag of ze wel zo goed voor me waren als je beweerde.”
Je nam de joint van je moeder aan en inhaleerde diep met de ogen gesloten.
 “Na het eten ga ik altijd een rondje zwemmen”, zei Saskia. Ze negeerde jouw opmerking.
“Zwemmen?”, vroeg ik.
“Het zwembad is in volle glorie hersteld”, zei je tegen mij, “door jouw vader nota bene.”
“Lambert is er overleden”, zei Saskia. “Lange tijd wilde ik het laten slopen. Maar Thom heeft me ervan overtuigd dat het juist goed is om het in volle glorie te herstellen. Je vader heeft gouden handen. En ik kan het weten.” Ze lachte ondeugend.
 Je draaide je naar Saskia en siste: “Mam, je gaat niet naakt zwemmen waar Rik bij is.”
“Waarom niet? Zo preuts heb ik je niet opgevoed!”
“Ah, je hebt me opgevoed? Daar heb ik nooit iets van gemerkt.”
Zwembroek                                6-5-2014
Maan: fragment 26
Lamberts zwembroek vloog met een boog over het water en bleef aan de rechterhand van de engel bungelen. 
Klap                                           6-5-2014
Maan: fragment 27 
”Ik haat je niet. Je bent een lieve jongen. Wat ondoordacht. Maar niemand is perfect.” 
“Fijn dat je het zo rustig opneemt”
Ze lachte. Een harde sardonische lach.
“Ga nu maar naar binnen”, zei ze, “voor ik je een klap in je gezicht verkoop.”
Dantumadiel                         10-5-2014
Heb ik (de wereld van) Maan gevonden in Dantumadiel? Jazeker. Natuurlijk wemelt het van de sloten in die omgeving, maar bij één ervan dacht ik: dit is hem. Dit is de sloot waar Maan en Rik elkaar hebben ontmoet. Maan aan de ene kant van de sloot en Rik aan de andere. Maar bovenal: het Dantumadiel van mijn boek is fantasie. Gekozen omdat ik een zwak voor Friesland heb, de Friese taal en omdat ik de naam zo mooi vond. Een fantasiewereld die, als je het leest, of er uit voorleest, voor dat moment werkelijk wordt. Dat ik die wereld uiteindelijk ook in werkelijkheid heb gevonden is omdat ik de omgeving bewust bekeek met een schrijversoog. En dan zag ik de wereld van Maan en Rik terug in het landschap, in sommige straatjes en huizen in dorpen van de omgeving. En dat is een heel mooie ervaring.
Witte lelies                             14-5-2014
Maan: fragment 29 
Je ranke lijf was in een jurk gehuld waarvan het bovenstuk uit doorschijnend kant bestond. Witte lelies versierden je kleine borsten.Vlinders                                 16-5-2014
Maan: fragment 30 
Levi hief een Victoriaanse vlinderkooi omhoog. Hij opende het deurtje van de kooi en een zwerm vlinders vloog ons tegemoet. 

MAAN is af!                          
16-5-2014
Het hele verhaal is opgeschreven! Nog wat schaven, maar het schrijfwerk aan mijn tweede roman is nagenoeg ten einde. 
Nadat ik de nodige puntjes op de i heb gezet wil ik eerst een tijdje de roman weg leggen. Even iets anders dan MAAN waar ik vanaf vorig jaar dag in dag uit mee bezig ben geweest. Tijd om romans van collega schrijvers te lezen. 
Na de rustperiode laat ik het manuscript lezen door een 'proefleesgroepje' voordat ik het aan uitgeverijen aanbiedt. 

I pity the fool                         16-5-2014
Maan: soundtrack 1
Ze schoof de elpee die rechtop in het apparaat zat er uit en wisselde deze met een andere. Ze deed de klep weer dicht en drukte op de Play knop.
 Ik herkende een jonge David Bowie in de voor hem zeldzame rol van blueszanger:
 I pity the fool, I pity the fool, I pity the fool,
 I pity the fool that falls in love with you
 
Janitor of Lunacy                  20-5-2014
Maan: soundtrack 2
Op een ezel, in het midden van de kamer stond een groot, nog onvoltooid schilderij. Een ruimteschip was geland in een weidelandschap. Met verwilderde blik rende een groep naakte mannen de toeschouwer tegemoet. Ze hadden allemaal hetzelfde gezicht. De onheilspellende sfeer van de voorstelling werd versterkt door de muziek die weerklonk. Over elkaar buitelende orgeltonen vormden een bezwerende melodie. Een monotone lage vrouwenstem met een Duits accent zong:
 Janitor of lunacy
 Paralyze my infancy


Cry me a river                        23-5-2014
Maan: soundtrack 3
Plotseling hoorde ik muziek. Op een podium speelde een orkest ‘Cry me a river’. De bibliotheek was ondertussen vol gestroomd met gasten van allerlei pluimage. Levi pakte mijn hand.


 
Candy says                             23-5-2014
Maan: soundtrack 4
Ze zong nog lager dan ze sprak. Het onderscheid tussen man en 
vrouw was niet hoorbaar. Dat deed er ook niet toe. Ze werd 
spaarzaam begeleid door de cellist en de percussionist van het orkest. 
Ik kende het lied. Het was van The Velvet Underground, een New 
Yorkse rockband die in de jaren zestig furore maakte. Mijn moeder 
draait hun platen grijs. De betekenis van dit nummer ging altijd langs 
me heen. Maar nu Herma het zong wist ik waar het over ging, zonder 
van ieder woord de betekenis te kennen.


Archief                
Voor oudere posts zie:
(I can't get no) satisfaction   30-5-2014
Maan: soundtrack 5
Ik voelde iets tegen mijn gezicht aan vliegen. Een wolk van vlinders fladderde door de ruimte. Het orkest speelde ‘I can’t get no satisfaction’.Enjoy the silence                             

31-5-2014 Maan: soundtrack 6
Mijn oog viel op een foto van de Velvet Underground zangeres Nico en een van jouzelf. Jullie waren beiden gefotografeerd in dezelfde dromerige pose met een raadselachtige vreugdeloze blik in de ogen.
“Ik haat haar”, zei je terwijl je ‘Enjoy the silence’ van Depeche Mode opzette.
“Nu, waar blijven die foto’s?”
Ik overhandigde ze aan je in een grote envelop. Je glimlachte flauwtjes en maakte de envelop open. Je haalde de foto’s er uit en bekeek ze een voor een zorgvuldig. Met verbijstering zag ik hoe je iedere foto die je had bekeken doormidden scheurde.
“Ik stuur je nog wel een geschikte foto”, zei je. Cleopatra                                            

1-6-2014 Maan: soundtrack 7
De deur van de piramide werd geopend en de bonte stoet, aangevoerd door Cleopatra en Hatsjepsoet schreed over de catwalk, fel belicht door schijnwerpers. Ik bevond me te midden van het gevolg van halfnaakte gespierde mannen.

Medelijden                                   

15-6-2014 Maan: soundtrack 8
Een diepe altstem doordrenkt van medelijden zong een lied zonder hoop

Trailer MAAN                                    

15-6-2014 Bezig met de trailer voor MAAN
Coming soon!
Hier is een korte teaser

Première boektrailer MAAN     

25-6-2014 En dan nu eindelijk: de première van de trailer voor MAAN, 
mijn 2e roman. Zegt het voort, deel het, like de video! 
Dank voor jullie support!INSPIRATIECliff van Thillo               
2-7-2014 Welkom in de magische wereld van illustrator Cliff 
van Thillo. Is dit Moeder Aarde of Planeet XVI? Kijk, daar in die 
immense verlaten fabriekshal loopt Cliff hand in hand met Jules 
Verne, vergezeld door Max Ernst, Fellini en Magritte. Ze stappen 
op hun eenwielers en rijden over een kronkelpad door een mosgroen 
heuvellandschap naar een godvergeten kermis. Allez hóp!
Derde roman!                                                
8-8-2014 Eerste opzet synopsis van mijn derde roman! Werktitel: REÜNIE.Brugklas 1a van het Lombardus College was een samenraapsel van leerlingen met uiteenlopende- en soms botsende karakters. Ze krijgen allen een uitnodiging voor de reünie van TITUS BALKENHOL, de vroegere onbetwiste leider van de klas. Maar dan, vlak voor de reünie, komt zijn overlijdensbericht. De reünie wordt in eerste instantie afgelast. De weduwe Roza nodigt de voormalige klasgenoten echter uit om na de crematieplechtigheid op haar landgoed de reünie alsnog plaats te laten vinden. ‘Dat zou Titus gewild hebben’. Tien van hen gaan er daadwerkelijk heen. Er wacht hen een samenkomst vol confrontaties.
Prostaat                                                   20-8-2014
REÜNIE: fragment 1   
                                                
Woon je hier in de buurt?’
‘Nee, ik ben hier voor de jaarlijkse prostaatretraite. Dit keer wordt deze gehouden op kasteel Warmelo.’
‘PROSTAATretraite?’
‘Het is een wetenschappelijke denktank op het gebied van prostaatonderzoek. Ik ben uroloog.’
‘Nee maar!’

Stippeltjesjurk                                  25-8-2014
REÜNIE: fragment 2   
                                                
Hij keek op en zag een excentriek personage: een rijzige gestalte met grijze krullen, opvallende make-up en gekleed in een knalblauwe stippeltjesjurk.

Stroop                                                   25-8-2014
REÜNIE: fragment 3 
                                                  
Een donkere herinnering sijpelde traag naar binnen en kleefde als stroop aan de tentakels van zijn bewustzijn

Caroussel paard 
                              
29-8-2014 Tja, nu heb ik een personage bedacht voor mijn roman dat 
Titus Balkenhol heet, vroeger de pestkop op school, rijk 
geworden in de schilders business en pas uit de kast gekomen 
als travestiet, getrouwd met de Poolse Roza Palinski, 
voormalig zangeres die tien jaar geleden in haar vaderland 
een hitje had met de titel 'Carousel Jazda', over een carrousel 
paard. 
 Ik probeerde heus een vrij conventionele, niet excentrieke roman 
te schrijven, maar het loopt al na een paar bladzijden volledig uit 
de klauwen.

Geluidsfragment REÜNIE          
14-9-2014 Geluidsfragment opgenomen, voorgedragen op de maat van de muziek!
Luister maar: Weerzien in Diepenheim
Pekinees                                             13-9-2014

REÜNIE: fragment 4                                                   
Café Boonk was net open. Op het terras zat een oude dame. Mager en knokig. Een ongedurige Pekinees met venijnige oogjes zat op de stoel naast haar.
Huid                                                       
REÜNIE: fragment 5                                                   
21-9-2014 Zijn caramelkleurige huid, glanzender dan satijn, stond strak gespannen over de pezen en spieren van zijn tanige lijf 
Jenever                                                 21-9-2014
REÜNIE: fragment 6                                                   
'Oké’, zei hij, en nam een flinke slok van de jenever. Toen streek 
hij met zijn hand langs Dorian’s gezicht en kneep hem bij zijn 
mondhoeken waarna Dorian zijn mond automatisch opende. 
Jasper perste zijn mond op de zijne en spuugde de drank 
bij hem naar binnen
INSPIRATIE: Andrzej Dragan     

25-9-2014 "I like to remember things my own way. How I 
remembered them, not necessarily the way they happened"
David Lynch, Lost highway.

Andrzej Dragan is een quantum fysicus, fotograaf en filmmaker 
en heeft een heel eigen stijl van fotograferen en filmen 
gecreëerd die het Draganeffect is gaan heten. Zijn doel is 
om beelden te creëren die leiden tot een overreactie van het 
orgaan dat verantwoordelijk is voor de waarneming van 
gezichten en emoties.
"Ik toon een vage afspiegeling van mijn beleving van de 
werkelijkheid"
  


BLOGSEerste column Advalvas!    

6-10-2014 Het is zover: ik ben één van de nieuwe bloggers voor
het universiteitsblad van de Vrije Universiteit, Advalvas.
Mijn eersteling staat nu online. Ik blog over mijn zoektocht 
naar een nieuwe baan, én naar een uitgever voor mijn romans.

"Doet u maar drie dozen petits fours. Nee, anders niets", 
zeg ik tegen het meisje achter de toonbank van bakkerij van 
Schaik. De bakker en de slager wonen nog altijd samen aan 
de Buitenveldertselaan. Rosbief aan de ene, slagroomsoezen 
aan de andere kant van de winkel.
"Alstublieft. Heeft u iets te vieren?"
"Ja, een afscheid."

  

BLOGS2e column Advalvas           

16-10-2014 De zoektocht naar een nieuwe baan, 
én naar een uitgever voor zijn romans.

Plons! Daar gaat Fred. Hij blijft niet goed drijven en kantelt. 
Zijn hoge hoed maakt hem topzwaar. Ik pak hem op en zet hem 
weer naast Ginger. De eendjes kijken me vanaf de rand aan, 
geflankeerd door body lotion (met shea butter) en badolie (met organische 
bamboe). Ik sluit mijn ogen en denk aan een citaat uit Beautiful losers 
van Leonard Cohen: How can I begin anything new with all of yesterday 
in me? 


  


Pekinees                                                  
21-9-2014
REÜNIE: fragment 7   
                                               
Nora had vol vuur verteld. Haar ogen gesloten. Toen keek ze naar Iris. Wat ze zag in haar blik was niet zozeer afschuw, hoewel het daar heel dichtbij kwam. Verbijstering is misschien een betere omschrijving.
‘We gaan maar weer eens op huis aan, wat jij Atilla?,’ zei ze tegen haar Pekinees.
BLOGSMijn oude artikelen              

23-10-2014In de periode 2002-2009 heeft Gaby culinaire artikelen 
geschreven en reisverhalen voor culinaire sites en zijn eigen website. 
Ze zijn nu (weer) geplaatst op deze website 
(Onder BLOGS). 
Ze zijn een markering in tijd.
Reisverhalen over o.a. India, Roemenië, Verenigde Staten en 
culinaire artikelen over Umbrië, sherry, Byzantium en de ware 
gourmand. 

BLOGS3e column Advalvas                 

3-11-2014 De zoektocht naar een nieuwe baan, 
én naar een uitgever voor zijn romans.

Dromen leiden nergens heen, maar ze hebben meestal een 
fantastische soundtrack. Onder de opzwepende orkestrale 
klanken van The Son of Flynn (Moby remix) van Daft Punk 
zit ik in een trein die voortdendert en nooit meer stopt. 


  
Lees blog: Overschat


BLOGS4e column Advalvas               

14-11-2014 De zoektocht naar een nieuwe baan, 
én naar een uitgever voor zijn romans.

“Geh nach Hause!”
Verbaasd kijken we de vrouw aan. Een soort tante Sidonia 
met grijsbruin piekhaar, donkere halflange rok en een 
vormeloze grijze jas.
"Wo kommst du her?", had ze ons eerder gevraagd.
“Die Niederlande.”


  
Lees blog: Nach Hause


Zwarte parel                                        
4-11-2014
REÜNIE: fragment 8  
                                                
‘Ik zie af en toe iemand. Maar ik weet niet of het serieus is.’
‘Maar Emma, dat is toch fantastisch?'
‘Het is misschien gek, maar ik ben blij dat hij zwart is. Vroeger wilde ik blond zijn. Zoals mijn halfzus en mijn moeder. Ik groeide op in een wit gezin, maar zag er zelf anders uit. En Diepenheim was nu niet bepaald een multiculturele oase.’
 ‘Diepenheim ’s zwarte parel.’
 ‘Hou op! Je bent wanstaltig.'
MAAN  en de uitgever                          

26-11-2014 Vandaag was er een gesprek met de uitgever over 
MAAN. Kort samen gevat: er moet er nog wat aan geschaafd 
worden. Het komt er op neer dat van de twee delen waar MAAN 
uit bestaat (kindertijd en volwassen tijd) meer één geheel 
moet worden gemaakt. Als ik dat allemaal is gedaan kan
over een tijdje echt de champagne open. 
BLOGS5e column Advalvas            

1-12-2014 De zoektocht naar een nieuwe baan, én naar een 
uitgever voor zijn romans.

Het carillon tingelt. Vier uur in de morgen. Ik geef mij over 
aan de ondraaglijke lichtheid van een slapeloze nacht. Misschien 
kan ik eindelijk dat boek uitlezen. Of al die Youtube-filmpjes 
bekijken die me regelmatig worden toegestuurd. Zelfs als ik de 
funniest home videos met poezen oversla kom ik daar de tijd wel 
mee door.

  
Lees blog: Vlekken


 GABY DEN HELD

INSPIRATIE: Othon                     

7-12-2014 OTHON MATARAGAS mag hier niet ontbreken. 
De kunst van deze Griekse pianist en componist was 
aanvankelijk duister gekleurd, theatraal en onheilspellend, maar 
heeft zich gaandeweg ontwikkeld tot een veelzijdige, kleurrijke 
en verheffende belevenis. Hij noemt het zelf PAN Muzik. 
Voor mij betekent dit muziek van hoop en inspiratie. Zonder 
dat de pijn en de zwarte kant van het leven onbenoemd blijft. 
Othon is het perfecte antidotum tegen onvruchtbaar cynisme.

  


DEAD END 

6-12-2014 De ERROR page van deze site is bijgewerkt.
Het lijkt nu op de homepage. Maar dan de zwarte versie met 
skeletjes.
Herschrijven MAAN                         

8-12-2014 Een nieuwe synopsis bedacht voor één van de verhaallijnen voor MAAN.
MAAN bestaat uit meerdere verhaallijnen waaronder de belangrijkste:
 - De vriendschap tussen Maan en Rik in hun kindertijd en in hun volwassen tijd.
 - Het verhaal van de kikkermens Aloysius Donderkop baron van Seerosen (Louis)
 Het verhaal van de kikkermens ga ik nu helemaal herschrijven zodat het beter aansluit bij de hele roman.

Vandaag is een nieuw begin!

BLOGS6e column Advalvas          

15-12-2014 De zoektocht naar een nieuwe baan, én naar een 
uitgever voor zijn romans.

En dan lig ik ineens te kermen in mijn bedje. Pijn in mijn buik. 
Ik ben er misselijk van. 
“AU”, roep ik. 
"Ach liefje”, zegt mijn levensgezel. Hij buigt zich bezorgd over me heen. 
“Ik ga de buurvrouw halen”, zegt hij resoluut. 

  
Lees blog: Buikpijn

ARCHIEF

Hier wordt oud nieuws verzameld. Ook vindt je hier fragmenten uit mijn romans en wetenswaardigheden over mensen die mij inspireerden in de afgelopen jaren.
2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012