ARCHIEF

Hier wordt oud nieuws verzameld. Ook vindt je hier fragmenten uit mijn romans en wetenswaardigheden over mensen die mij inspireerden in de afgelopen jaren.

Fantasierijke romanschrijvers gezocht

28-10-2019.
Zijn er nog fantasierijke romanschrijvers in Nederland, te beginnen in Utrecht en omgeving? Met hen wil ik namelijk een schrijversgroep formeren, gericht op de fantasierijke literatuur.
Is er in de (Nederlandse) literaire wereld nog ruimte voor ware fictie, het fantasievolle en verbeeldingsrijke verhaal? Zijn er schrijvers die met mij een lans willen breken voor de fantasie? Daarmee bedoel ik niet zozeer 'fantasy' maar sprookjesachtige literaire fictie. Denk aan het magisch realisme van Gabriel García Márquez, de hallucinerende werelden van Alfred Kubin, Patrick Süskind of Michail Boelgakov.
Herken je jezelf hierin? Ben jij zo'n magisch-realistisch schrijver? Laat je het sprookjesachtige graag toe in je verhalen? Stuur mij dan een 
bericht.

Charlie Dark: twee illustraties

16-8-2020
Met trots deel ik de twee illustraties voor mijn roman Charlie Dark, gemaakt door Cliff van Thillo.
Ik vroeg hem afbeeldingen te maken voor bij de twee delen van de roman: 'Bovendien had ik voortaan vleugels,' en: 'Absint.'Wat een spannend resultaat! Cliff heeft elementen uit het verhaal verwerkt in de afbeeldingen. De stijl is gebaseerd op tarot kaarten. En natuurlijk spelen die tarot kaarten een rol in het verhaal. Blij om zowel in Sander & Sandor (foto omslag) als in Cliff van Thillo kunstenaars te hebben gevonden die zowel de sfeer van mijn romans kunnen overbrengen als eigenzinnig hun eigen draai daaraan geven.


Charlie Dark: het omslagontwerp

7-8-2019
De fondscatalogus van Uitgeverij IJzer is gepubliceerd. Met daarin: Charlie Dark!
Dan is nu TADAA het moment gekomen om de omslagillustratie te onthullen. Hier is hij dan. Sander & Sandor tekenden voor de bijzondere fotografie. Cliff van Thillo heeft de typografie voor zijn rekening genomen, geïnspireerd door Parijse burleske sferen. Hij heeft ook nog twee illustraties voor ìn het boek gemaakt. Daarover later meer!
Trots ben ik op het omslag en op deze drie fantastische kunstenaars! 


De fondslijst najaar 2019 van IJzerDe illustratoren van Charlie Dark

11-3-2019.
Ik had beloofd nog te delen welk manuscript dit jaar wordt uitgegeven. 
Het is... Charlie Dark! 
Mijn meest persoonlijke, meest broeierig erotische roman over een obsessionele liefde. Mijn enige volbloed homo-roman. Lezers van mijn werk zullen echter de magisch-realistische sprookjessfeer uit duizenden herkennen.
En wie zal de omslagillustratie ontwerpen? 
Sander & Sandor en Cliff van Thillo! 
Voor Maan hadden ze die prachtige kijkdoos ontworpen met de sloot als centrum. Dat smaakt naar meer! Het fotografen duo Sander & Sandor gaan voor het omslag. Cliff gaat twee illustraties maken voor in het boek zelf en gaat de typografie doen van het omslag. Zonder twijfel gaat dit iets bijzonders opleveren. Zeker omdat de heren zich volledig in de sfeer van mijn verhalen kunnen inleven. Ze weten die vervolgens op een heel eigen manier te verbeelden. Reden te meer om in het najaar mijn roman te bestellen!
Schrijver in Second Life

5-3-2019.
Second life, wie kent het nog? Die virtuele wereld waar je een tweede leven kunt leiden. Hoe veelbelovend leek het toen, een synoniem voor de toekomst. Belangrijke bedrijven openden er zelfs een dependance. Maar toen verstomde alle media aandacht. Was Second Life op sterven na dood? Ik nam de proef op de som. Ik maakte een avatar aan (archangel969) en nam mijn intrek in een schrijverskolonie op Milkwood. Lees hier mijn eerste bevindingen.


My adventures in Second Life                            
Fotoreportage Second Life


Nieuwe boeken!

27-2-2019.
Kleine update over mijn manuscripten. 
Ik heb er afgelopen jaar twee ingeleverd bij mijn uitgever: Charlie Dark en Alex Stanovsky. 
De laatste heb ik de afgelopen jaren geschreven, de eerste is mijn echte debuut, vóór Maan (geschreven in 2010-2012). En dan het heuglijke nieuws: ze zijn niet alleen beide geaccepteerd door mijn uitgever, de financiering is ook rond! 
Maar welk boek gaat eerst uitgegeven worden? Wanneer? En wie gaat de omslagillustratie doen? 
Vragen die de komende maanden beantwoord zullen worden.Sprookjes - Carolein Smit

5-1- 2019.
Daar zit ik dan als romanschrijver. Afgelopen jaar 2 manuscripten ingeleverd. Er kan er echter maar één tegelijk worden uitgegeven. Als je bedenkt dat het uitgeven van één boek bijna een jaar in beslag kan nemen, wat moet ik de komende twee jaar dan gaan doen? Het antwoord daarop kreeg ik afgelopen week in het Drents museum. Daar zag ik de weergaloos mooie keramiek van Carolein Smit. Ik keek naar die glanzende, prachtig gedetailleerd uitgevoerde hazen, skeletten, saters, wildemannen en ratten en toen wist ik het. 'Mijn volgende roman wordt een sprookje!' Of dat een bundel verhalen gaat worden of één verhaal, en voor welke leeftijd, moet nog blijken. Hoe en of dit zal worden uitgegeven is van later zorg. Op naar een nieuwe literaire uitdaging!


Meer over Carolein SmitDe trein naar het oosten: 
verslag van een reis over de Trans-Mongolië spoorlijn.


5-10- 2018
Het verhaal van het fameuze spoortraject naar Siberië begint in 1851 met de privéspoorlijn van tsaar Nicolaas I. Sindsdien heeft de Trans-Siberië spoorlijn een legendarische status gekregen. Bij menigeen staat deze reis op de zogeheten ‘bucketlist,’ ook op die van mijn echtgenoot en mij. Dagen achtereen in de trein. Hoe zullen we dat ervaren? 

Na het zien van de laatste verfilming van Agatha Christie’s Murder on the Oriënt Express, die andere beroemde treinreis, begint het te kriebelen. Dit jaar 
moest het er maar eens van komen. Omdat we ook Beijing willen bezoeken kiezen we voor de Trans-Mongolië variant. Van het Rode Plein naar het Plein
van de Hemelse Vrede, zoals mijn echtgenoot pleegt te zeggen.

Lees het reisverslagAuteurslezing Reünie bij Holebibib, Antwerpen

4-7-2018.
De auteurslezing bij Het Roze Huis Antwerpen was erg leuk om te doen. Het publiek was zeer goed geïnformeerd en daardoor ook uiterst kritisch. Ook de interviewer Ann van de Vloet had zich enorm in de roman ingeleefd en zodoende werd het een levendig en spannend interview. Ik hoop dat ik mijn enthousiasme goed heb kunnen overbrengen. 

Foto: Marc Daems, Holebibib
Bekijk foto's Holebibib
Manuscript Alex Stanovsky is klaar

30-3-2018.
Het is zover: het manuscript van Alex Stanovsky is klaar. Nog één keer goed doorlezen en dan gaat het naar uitgeverij IJzer ter goedkeuring. 
Het is weer een bijzonder verhaal geworden met dystopische trekjes. Alex Stanovsky die via een sollicitatiegesprek verzeild raakt in een gemeenschap die al tientallen jaren in een trein leeft die nergens heen gaat. 


Meer over Alex Stanovsky


Teksten uit de romans Maan, Reünie en Alex Stanovsky 

6-3-2018

MAAN: 
- Deel 1: Huorrebern. Hoofdstuk 1: Louis Donderkop
- Trailer

REÜNIE:
- Trailer
- Emerald/Azur - Reünie, fragment uit de roman van Gaby den Held, 
muziek: Guflux (John van Loon). Cello: Saskia le Poole
- Jaune - Reünie, roman van Gaby den Held. Muziek: Guflux (John van 
Loon). Cello: Saskia le Poole

ALEX STANOVSKY:
- Hoofdstuk I: De firma Tyfoon

© muziek Emerald/Azur en Jaune: Guflux/John van Loon
© teksten en geluidscollages: Gaby den Held

Gaby den Held. Teksten uit de romans Maan, Reünie en Alex Stanovsky


Geluidsfragment Alex Stanovsky  

26-1-2018.
Geluidsfragment uit de roman-in-wording Alex Stanovsky. Tekst, montage en stem: Gaby den Held.

Het glooiende dak van Utrecht Centraal leek van een afstand op het afgeworpen pantser van een reusachtig dier. Beschenen door een koel noordelijk licht marcheerden stromen mensen door de stationshal. Eén van hen was Alex Stanovsky...

Begeleidende muziekfragmenten: Kevin MacLeod - Peace of Mind

Alex Stanovsky, Hoofdstuk 1: De firma Tyfoon

Alex Stanovsky, roman-in-wording: fragment.  

8-1-2018Alleen op de wereld 
Zoals wij daar tegenover elkaar zaten in het gedempte licht van de schemerlamp voelde het alsof we op dat moment de enigen waren. Dat een fatale epidemie het leven op aarde in een mum van tijd had uitgeroeid en dat wij tweeën, op onverklaarbare wijze, gespaard waren gebleven. Beangstigend en troostend tegelijk. Ik hunkerde naar haar nabijheid en begeerde zowel haar lichaam als haar geest. Een schurend verlangen om op elke mogelijke manier met haar verbonden te zijn. Meer over Alex Stanovsky

Mixtape: Terug naar het paradijs  

8-1-2018
'Terug naar het paradijs' is een verzameling liederen, composities en gedichten die één ding gemeen hebben: ze zijn gecomponeerd en uitgevoerd door Nederlandse artiesten en componisten. De titel refereert naar het gedicht 'Paradise regained' van Hendrik 
Marsman, maar ook naar het vaderland dat Gaby wil verklanken. Het land van melk en honing, het kleine maar legendarisch rijke land met een weerbarstig klimaat en minstens zo weerbarstige inwoners. De wind die over de zee en het rivierenlandschap waait loopt als een rode draad door het verhaal dat wordt verteld. Het is geen compleet beeld van de Nederlandse muziek, maar een persoonlijke verzameling. De liederen staan daarbij in dienst van het grote verhaal. Ik heb daarbij muziek gezocht die soms aanvullend is in sfeer, en soms tegengesteld om het verhaal spannend te houden. Wat kun je zoal verwachten? Wel, dat is onder andere: Willem Pijper, SEVDALIZA, Guflux, Spinvis, De Staat, Liesbeth List, Joost Kleppe en fragmenten uit gedichten van Martinus Nijhoff (Het uur U), Hans Lodeizen, Simon Vinkenoog en Herman Gorter. 


Terug naar het paradijs

Alex Stanovsky, roman-in-wording: fragment


9-11-2017. De rode kamer
‘Waar gaan we nu heen?’ vroeg ik.
‘Wat ben je heerlijk naïef,’ zei ze raadselachtig. Ze hield haar polssensor voor een paneel met knoppen, er klonk een bliepje en de lift ging op weg. Tien seconden later kwamen we aan. De deuren openden zich. Natalie pakte me bij mijn arm, wat een elektrisch schokje bij me teweegbracht. We liepen door een schemerig gangpad met aan de rechterzijde diverse deuren. Naast elke deur brandde een rood lampje. Ze hield stil toen een man ons tegemoet kwam. Ze posteerde zich wijdbeens en met de handen in de zij tegenover hem. Hij keek haar nauwelijks aan, maakte een gebaar alsof hij iets was vergeten en keerde toen snel op zijn schreden terug. We vervolgden onze weg. Toen Natalie een deur zag met daarnaast een groen lampje stopte ze. Ze hield haar polsband voor een paneel en na een bliep opende de schuifdeur zich. Flikkerend ontstak er een licht dat de cabine vervolgens in een rozerode gloed onderdompelde. De kleine ruimte bestond bijna geheel uit een bed met roze satijnen lakens en kussens.
Ik keek beduusd rond en stamelde toen: 'Sorry, m-maar ik wilde alleen iets met je drinken.'